Optimale gezondheid is optimale voeding

Auteur: Madeleine Bongers; Kynoloog, paraveterinair, Bachelor Dier- Gezondheidszorg, competitief agility-fanaat, speurfreak, fokker, voedingsdeskundige.

We willen allemaal het beste, voor alles, voor onze kinderen, onze ouders en ons zelf. Maar zo ook het beste voor onze huisdieren. Maar wat houdt dat nu precies in? En wat is de relatie tot het voer voor onze huisdieren?

Schoonheid komt van binnen, maar dat geldt zeker ook voor onze gezondheid. Gezond eten doet gezond leven. Dus proberen we onze honden een zo goed mogelijke voeding te geven. Tegenwoordig is de keuze enorm. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten brok-voedingen, en dan nog eens zoveel verschillende soorten kant en klaar vlees maaltijden. Naast het zelf samenstellen van een compleet vleesmenu. Tegenwoordig kan alles en we proberen allemaal het beste te doen voor ons huisdier.  We spreken hierbij over optimale voeding. Een voeding die zo goed mogelijk aansluit bij onze hond.

En daarmee wordt het direct een stukje ingewikkelder. Tegenwoordig hebben honden zoveel verschillende “taken” binnen ons gezin. Van huishond tot sportatleet naar fokdier. Deze vragen allemaal een verschillende soort optimale voeding. En hiermee is nog geen rekening gehouden met omgevingsfactoren. Wat is de leeftijd van de hond? In welke omgeving woont de hond? Woont de hond in een roedel? Wat is de geestelijke gesteldheid van het dier? Heeft de hond gezondheidsproblemen? Krijgt de hond een nestje pups? Wat voor beweging krijgt de hond? Wat voor sport voert de hond uit?
Voeding speelt hier allemaal een rol in.

Maar wist je ook dat de voedingswaarde afgelopen jaren achteruit is gegaan? Zo werd er in 1940 in Engeland onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van groenten. In 1991 deed men dit nogmaals en de resultaten waren verbluffend. Men zag een behoorlijke achteruitgang in mineralen (bron 1). Sterker nog, in 1985, 1996 en in 2002 voerde Geigy, een farmaceutisch bedrijf uit Zwitserland ook een onderzoek uit. Desondanks de verschillende methodes van het onderzoek, bleek toch dat de achteruitgang van voedingswaarde zo groot dat men dit niet zomaar naast zich neer kon leggen (bron 2).

Roland Lugten, arts voor Niet-Toxische Tumor Therapie, tekent bij lezingen soms een korenaar om het probleem inzichtelijk te maken. “Hoe krijg je per vierkante meter meer opbrengst? Meer plantjes op dezelfde ruimte lukt niet. De koren aren moeten óf groter zijn, of meer koren bevatten of meer zaad en dat is alleen het geval als er in verhouding meer zetmeel is. Als het aandeel zetmeel groter wordt, gaat dit relatief ten koste van het vlies eromheen en daarmee van het gehalte aan micronutriënten; die zitten namelijk in de buitenste vliesachtige lagen.” (Bron 3)

Ook al is de voeding nog zo goed, uit de bovengenoemde onderzoeken komt naar voren dat ingrediënten achteruit gaan. Men geeft aan dat dit onder andere komt door de wijze van productie – veredeling, grondbewerking, gewasbescherming – te vergroten leiden tot afnemende concentraties van mineralen in de plant (Bron 4).

Is het veilig om uit deze onderzoeken te concluderen dat ook de kwaliteit van vlees achteruit gegaan is? Immers eet een koe ook een brok, gemaakt onder andere van deze ingrediënten. En is het dan ook aannemelijk om aan te nemen dat de kwaliteit van onze hondenvoedingen ook achteruit is gegaan de afgelopen jaren? Immers worden die ook van dergelijke ingrediënten gemaakt. En dit is dan naast het hele bewerkingsproces van ingrediënt naar brok of vlees.

Naast dat de voeding dus niet kwalitatief hoge voedingsstoffen bevat, zijn veel van deze voedingsstoffen ook nog eens geraffineerd. Dit wil zeggen dat die delen die kostbare voedingsstoffen bevatten, eruit zijn gehaald. Ook andere bewerkingen aan voedsel, opslagmethoden, sealen etc. gaan ten koste van veel voedingsstoffen. (Bron 5). Naast diverse omgevingsfactoren; milieu factoren, zonuren , chemische, synthetische en schadelijke stoffen die we via ons water, ademhaling of voeding binnen krijgen. Echt alles speelt een rol.

Wil je een optimaal leven voor je hond? Geef dan optimaal voer. En dan kom je niet meer onder supplementen uit. De aanvulling op het dagelijkse menu, gespecialiseerd  voor het individu.

En hiervoor is Miamici in het leven geroepen. Miamici is een webshop gericht op deskundig voedingsadvies voor de hond, met het aanbod in 100% natuurlijke supplementen. Supplementen die uit de natuur komen. Niet chemisch en dus een veel hogere verteerbaarheid hebben.
Miamici: Kennis van voeding, de productie en het invloed hiervan op het leven. Kennis van het lijf, de processen binnen het lichaam en de invloed van voedingsstoffen. Een passie; voor hond, voeding en het leven.

 

 

bron 1, 2: http://www.energeticanatura-blog.com/nl/voeding/voedingswaarde-van-groente-en-fruit/
bron 3, 4: http://tekstproducties.nl/wordpress/?p=697
bron 5: http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/voedingssupplementen.html

 

 

Ben de eerste om te reageren

Alle berichten worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd