Het belang van vocht uitgelegd.

Auteur:  Madeleine Bongers; Kynoloog, paraveterinair, Bachelor Dier- Gezondheidszorg, competitief agility-fanaat, speurfreak, fokker, voedingsdeskundige.
 
Wat zie jij als jij na het sporten naar jouw hond kijkt? Herken je dan een van de volgende kenmerken? Hijgen, herhaaldelijk zijn lippen likken, algehele onrust, kwijlen, groeiende desinteresse voor omgeving en/of een daling in het energieniveau? Dit zijn symptomen van een uitdrogingsproces. Of te wel; vochttekort.
 
Om te sporten heeft een hond twee dingen nodig. Energie en vocht. Energie haalt een hond uit zijn eten. En zoals we kennen, vocht haalt de hond uit zijn water.
Bij beweging is er altijd sprake van vochtverlies. Dit geldt dus ook voor onze honden tijdens een training. De hoeveelheid vocht die een hond hierbij kan verliezen is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het gewicht van de hond (honden met overgewicht verliezen meer vocht), de fitheid van de hond. Ook externe invloeden tellen mee zoals; intensiteit van de inspanning, temperatuur, duur van de inspanning en de luchtvochtigheid. Ondanks dat honden niet zweten (behalve door de voetzooltjes) verliezen ze vocht met dampen. Een tekort aan vocht heeft negatieve gevolgen voor de training maar kan uiteindelijk ook negatieve gevolgen hebben voor de hond. Om dit te voorkomen moet je voor een optimale interne vochtbalans zorgen.
 
Maar hoe zit dat nou precies, dat intern vochtbalans? Om het interne vochtbalans op een juist niveau te houden zijn er twee processen van belang. Deze processen hebben invloed op de prestaties die een hond kan leveren. Er is namelijk sprake van:
1: Vochtopname.
2: Elektrolyten en zout balans.
 
1: In het algemeen kan je zeggen dat een hond 0,5 - 1 dl / kg water nodig heeft. Dit houdt in dat een hond van 20 kilo dagelijks 1 liter water nodig heeft. Echter, lichaamsbeweging en externe invloeden verhogen de behoefte van vocht. 3 tot 4% van uitdroging beïnvloedt de fysieke prestaties van de hond en 7 tot 8% van uitdroging kan gevaarlijk zijn en heeft medische behandeling nodig
Voor een optimale vochtvoorziening geldt dat er twee vuistregels zijn. Het vochtgehalte aanvullen voordat de hond gaat sporten en dit op peil houden tijdens het sporten. Het is hierbij van belang dat het vocht zo snel mogelijk op de juiste plek is binnen het lichaam. FitDog Energy + Rehydrate drink powder is een goed product hiervoor.
 
2: Water alleen is niet voldoende voor een hond. In water zitten geen stoffen die het vocht in het lichaam vasthouden. Voor inspanning kan je beter kiezen voor de zogenaamde sportdranken voor honden, zodat ze niet uitdrogen. Bijvoorbeeld onze PowerDog Isotonic. Deze elektrolyten (zouten; natrium, kalium en chloride) die hierin zitten zijn onmisbaar. Deze concentratie van elektrolyten vind je in het bloed. Wanneer deze elektrolytenbalans verstoord wordt, ontstaan er allemaal problemen in je lichaam die je sportprestatie, of zelfs de gezondheid, negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast is niet alleen de aanwezigheid maar ook de specifieke hoeveelheid in het lichaam belangrijk. Raakt dit uit balans, dan staat het lichaam op z’n kop. Het doel van het aanvullen van elektrolyt is om een soepele en ononderbroken prestaties neer te zetten.